advertentie Banner SNLR.nl

Zeven verdachten blijven voorlopig nog in voorarrest, OM maakt ‘film’ van bewijsmateriaal

Naast Toon R., blijven ook hoofdverdachte Martien R. en vijf andere verdachten voorlopig in voorarrest. Dat werd bepaald tijdens de pro-formazitting woensdag in de rechtbank in Den Bosch. Het kopstuk van de criminele familie wordt verdacht van negen strafbare feiten.

Martien R. wordt door het OM verdacht van onder andere het witwassen van grote sommen geld, produceren van bijna honderd kilo MDMA en de import en export van grote hoeveelheden cocaïne en wapens. Hij, zijn broer Toon R. en vijf andere verdachten in de zaak Operatie Alfa waren onderwerp van de tussentijdse zitting.

Het Openbaar Ministerie veroordeelde de vermeende daden van de verdachten streng. “Enig maatschappelijk normbesef is de verdachten kennelijk vreemd”. Volgens de Officier van Justitie plegen de verdachten met ‘gemak, we zouden het bijna souplesse noemen, ernstige strafbare feiten’. Bovendien, zo stelde het OM, is het risico van hergroeperen van de organisatie groot.

Film over de criminele organisatie

Verder kondigde het OM het gebruik van een ‘film’ aan, als een soort reconstructie om ‘bewijsmateriaal beter over te laten komen’. Die film zou bestaan uit al bestaande video- en geluidsfragmenten en dienen als bijlage in het onderzoek. “Om bepaalde situaties, sferen en intonaties beter inzichtelijk én toegankelijk te maken”, aldus de Officier van Justitie. Deze film maakte bij de verdediging veel los. “Zo’n productie kost klauwen met geld, en dat geld hebben ik en mijn cliënt simpelweg niet. Wij zouden dus geen tegenfilm kunnen maken. Daarom verzoek ik de rechtbank deze film te verbieden”, aldus Martien’s advocaat Jan-Heijn Kuijpers. Ook Klaas van Gijssel, advocaat van Toon R., verzette zich tegen de film. “Ik zie het als showmakerij”. Het OM maakte in een toelichting duidelijk dat de film alleen maar zou bestaan uit fragmenten die (in uitgeschreven vorm) al bekend zijn bij alle partijen en dat de film enkel intern voor het onderzoek gebruikt gaat worden.

Kletskoek

Kuijpers had niet alleen kritiek op deze opname maar liet zich kritisch uit over het gehele onderzoek. “Rechter-commissaris, ik vrees dat u om de tuin wordt geleid door het OM. Het dossier wat ik hier voor me heb is incompleet, en ik heb tot op de dag van vandaag geen concrete, objectieve informatie gezien die Martien linkt aan de invoer van 1500 kilo cocaïne”, haalde Kuijpers uit naar het OM. “Er zitten grove gaten in dit dossier, en elke keer als ik iets controleer dat door het OM wordt aangevoerd, blijkt het simpelweg kletskoek!” De advocaat van Siebren M. ging nog verder in zijn kritieken. “Ik weet dat het OM nogal trots is op dit dossier, maar dit is wat mij betreft het slechtste dossier dat ik in de afgelopen acht jaar heb gezien. Dat andere slechte dossier werd uiteindelijk niet-ontvankelijk verklaard, en dit dossier gaat ook die kant op.”

Cocaïnebomen

Een van de tenlasteleggingen voor Martien R. betreft de transport van 1561 kilo cocaïne, onderschept in de haven van Antwerpen. De cocaïne werd aangetroffen in een houttransport, waarvan Martien zweert dat hij er niks mee te maken had. “Ik vervoerde echt alleen maar het hout. Ik was benaderd door iemand die deze partij wilde verkopen en had een koper gevonden; zo simpel was het. Pas veel later lees ik zelf op het internet dat er cocaïne in de boomstammen zat”. Het OM trekt de betrokkenheid van Martien R. bij deze handel niet in twijfel. “Er zijn gesprekken waaruit blijkt dat Martien wel degelijk van de inhoud van dit transport op de hoogte was”.

Naast Martien R. en broer Toon R. stonden ook zijn zoon Anton R., wapenleverancier Frank L, Siebren M., Martien N. en Arno M. terecht. Alle verdachten blijven voorlopig nog in hechtenis. Donderdag is het tweede deel van de zitting, met acht andere verdachten.