advertentie Banner SNLR.nl

Udens uitvaartcentrum tijdens coronatijd: 'Opeens zeven keer zoveel doden'

Toen het coronavirus in China uitbrak kon niemand vermoeden dat het coronavirus zo heftig zou toeslaan in Uden en omgeving. "We hadden opeens zeven keer zoveel doden als normaal", vertelt Paul van Weert van uitvaartcentrum Christine Veldhoen.

Vooral de maanden maart en april waren zwaar voor de medewerkers, waarin ze overuren moesten draaien om alle uitvaarten geregeld te krijgen. Want mensen bezweken niet alleen aan het coronavirus, maar ook aan andere doodsoorzaken.  "Het waren niet alleen ouderen die stierven aan het virus, maar ook mensen die op het eerste oog niet kwetsbaar waren", licht Van Weert toe.

De uitvaartverzorger moest zich dan ook regelmatig in de arm knijpen of het geen nachtmerrie was. "Wat wij nu allemaal meemaken, dat had ik mij nooit kunnen voorstellen." Behalve dagelijks geconfronteerd worden met het leed van Udenaren, veranderde ook de rol van uitvaartverzorger. Eerst was bijna alles mogelijk bij het regelen van een afscheidsdienst, maar nu moest Van Weert meer dan eens een 'nee' verkopen aan nabestaanden. 

"Heel Uden en omgeving heeft natuurlijk gezien wat het virus aanrichtte, dus de meeste mensen waren begripvol. Maar soms moesten we toch duidelijk zeggen dat iets niet kon, zoals zestig mensen bij een uitvaart. Gelukkig konden nabestaanden via livestreams de dienst toch volgen, maar het was moeilijk om kleinkinderen te vertellen dat ze niet bij de uitvaart van opa of oma mochten zijn."