advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Hogere kosten voor grof afval, dus zorgen om meer zwerfafval in Schadewijk

Oude bankstellen of doorgezakte tuinstoelen; het eindigt in de Osse Schadewijk vaak gewoon op straat. Nu de afvalkosten per 1 januari zijn gestegen en de kringloopwinkel kritischer moet zijn op wat ze aanneemt, bestaan er hier zorgen om een toename van zwerfafval.

"Als je met een aanhangwagen vol naar de milieustraat gaat, ben je toch al snel 5, 10 of 15 euro kwijt aan kosten. Bovendien hebben veel mensen die hier wonen überhaupt geen auto, laat staan een aanhangwagen", schetst Marion Mulder het probleem dat ze steeds vaker tegenkomt. De voorzitter van de wijkraad Schadewijk voorziet problemen met zwerfafval in de toekomst van de Schadewijk. "Er zijn nu al mensen die moeite hebben om alleen al de grijze container te kunnen betalen. We komen nu dus al mensen tegen, die hiermee echt in de problemen gaan komen", aldus Mulder. 

Strijd tegen zwerfafval

De wijkraad zet zich op verschillende gebieden in, in de strijd tegen zwerfafval. In samenwerking met de gemeente en woningbouw organiseert de raad bijvoorbeeld voorlichting over afvalscheiding, en vorig jaar werd er nog een 'milieustraat' midden in de wijk neergezet. "We hadden gewoon containers geregeld en tegen iedereen gezegd dat ze gratis hun grof afval konden komen brengen. Nou, waar ze mee aankwamen, daar sloegen we van achterover", blikt Mulder terug.

Maar ook zo'n mobiele milieustraat is het probleem niet opgelost, volgens Mulder. "Het probleem blijft bestaan, voor mensen met een kleine portemonnee, die niet de middelen hebben om hun spullen naar de milieustraat te brengen en waarvan de kringloop ook zegt dat ze het niet meer kunnen aannemen."

Om inwoners van de Schadewijk te kunnen helpen, is de wijkraad nu bezig met het ontwikkelen van een uitgebreid advies. "Maar tot die tijd moet er ook voor mensen die nú met spullen zitten waar ze niet van af kunnen komen, iets geregeld worden. We weten nog niet precies hoe het er uit gaat zien, maar denken aan een paar vrijwilligers die op aanvraag met een aanhanger spullen kunnen wegbrengen".