advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Grootste stijging gemeentelijke belastingen in Oss

Oss is samen met Someren de gemeente in de provincie Brabant waar de gemeentelijke belastingen in 2021 het hardst zijn gestegen. Het gaat om een stijging van 14,4 procent vooral veroorzaakt door de afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

In Bernheze was er ook een stijging, maar dan van 5,7 procent. In Den Bosch bleef de stijging net onder de 1 procent en in Uden ging het om 1,3 procent.
De forse stijging in Oss is niet onverwacht. Vorig jaar werd al bekend dat de afvalstoffenheffing in Oss de grote boosdoener is. De afvalinzameling in Oss is al jaren te duur waardoor een structureel financieel tekort was ontstaan. Dat zorgt nu voor een stijging van al bijna 40 procent op die post. Ook de OZB stijgt met zeven procent in Oss.

Orde op zaken stellen

Coalitiepartij VVD zegt in een reactie op de hoge cijfers: “Ik denk dat wel bekend is dat de VVD niet blij wordt van lastenverhoging, die houden we het liefst zo laag mogelijk. Alleen was het in Oss echt nodig om orde op zaken te stellen. Hoe langer we wachten, hoe hoger deze kosten oplopen”, aldus fractievoorzitter Hilde de Wit.

En zelfs oppositiepartij SP is mild over wat nu naar buiten komt. Fractievoorzitter Jan Zoll is ook niet zo te spreken over de manier Vereniging Eigen Huis de cijfers presenteert. “Vrijwel altijd gaan ze uit van procentuele veranderingen en dat bekt lekker maar zegt op zichzelf niets zonder de echte bedragen te noemen. Daarnaast ontbreekt de context van de stijgingen, benadrukt Zoll.

Kwijtschelding

De SP maakt ook nog een kanttekening bij alle kostenstijgingen. Zoll: “In het hele verhaal is het goed nieuws dat Oss nog steeds kwijtschelding verleent voor inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.”

Oorzaak van de stijging van de afvalstoffenheffing is de hogere belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van afval. De rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen.

Over heel Nederland gezien zijn er vijf gemeenten die de gemeentelijke belastingen nog verder verhogen dan de gemeente Oss. Daaronder bevindt zich ook Amsterdam.